Ποιοί είμαστε

To ‘derridahta’ είναι μία συλλογικότητα που λειτουργεί ως μια ανοιχτή πλατφόρμα που ευελπιστεί να φέρει κοντά δύο, κατά πολλοίς, αναντίστοιχες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής: την υψηλή φιλοσοφία και τη λαϊκή κουλτούρα. Αυτή η σύζευξη δεν ευελπιστούμε να γίνει τόσο σε ένα θεωρητικό-αφηρημένο επίπεδο, αλλά σε πρακτικό επίπεδο μέσω σεμιναρίων, εργαστήριων, κοινών βραδινών εξόδων και συνελεύσεων όπου σύγχρονοι φιλόσοφοι θα συναντιούνται και θα ‘συνδιαμορφώνουν’ με παιδιά ‘λαϊκά’, παιδιά της γειτονιάς.

Το λαϊκό στοιχείο συχνά έχει αναπαρασταθεί, ακόμα και από Μαρξιστές φιλοσόφους, όπως καλή ώρα ο Αντόρνο, ως μάλλον κάτι βάρβαρο και απολίτιστο, ως φορέας ενός εχθρικού πολιτισμού σε σχέση με την κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη η φιγούρα του φιλόσοφου στους λαϊκούς κύκλους συχνά θεωρείται εξεζητημένη και ‘εκτός πραγματικότητας’, απομονωμένη καθώς είναι σε γραφεία και διαδρόμους συνεδρίων. Και οι δύο αυτές διαφορετικές κουλτούρες είναι μέχρι στιγμής σε πρακτικό επίπεδο θα έλεγε κανείς ‘σε διαφορετικούς κόσμους’, η μεν στον κόσμο του ‘Ντεριντά’ και η δε στον κόσμο του ‘Νταχτιρντά’.

Αντιλαμβανόμαστε σαφώς την αντίφαση του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας με την οποία άλλωστε ερχόμαστε αντιμέτωποι ως υποτιθέμενοι φορείς εκδημοκρατισμού: όταν μιλάμε για φιλοσόφους συχνά αναφερόμαστε σ αυτούς με το ονοματεπώνυμό τους, ενώ το λαϊκό στοιχείο είναι συχνά απρόσωπο και ανώνυμο. Υπάρχουν ήδη με άλλα λόγια σχέσεις εξουσίας και κυριαρχίας ανάμεσα στις δύο αυτές κοινωνικές ομάδες που επιδιώκουμε να συζεύξουμε. Παρόλα αυτά, αντί να προσπαθήσουμε εκ των προτέρων να κουκουλώσουμε ή να ‘λύσουμε’ αυτήν την αντίφαση, επιδιώκουμε να την αφήσουμε να εξελιχθεί διαλεκτικά μέσα στο σώμα των συμμετεχόντων, να γίνει η ίδια ‘ένδειξη’ που θα καταδεικνύει (ή όχι) κάθε φορά τα όρια και τις πολυπλοκότητες της διαδικασίας της κοινωνικής συναίνεσης.

Στόχος μας η επαναλειτουργία διαθετικών νευροδιαβιβαστών μέσω του ερεθίσματος της τσιφτευετελίας.

Advertisements

One Comment on “Ποιοί είμαστε”

  1. Ο/Η Αιγώ. λέει:

    Αυτή τη διανοητική περιστροφή της ακαδημαϊκής προπέλας, να την προσέξετε λίγο βρε παιδιά γιατί προχτές ο Τάσος της Μαρίτσας παραλίγο να χάσει το πόδι του στο παραγάδι..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s